Livets gäster

 

Livets gäster
Livets gäster

Sven Edvin Salje är en författare som kan beskrivas som bonderörelsens motsvarighet till de stora arbetarförfattarna. Han är min favoritförfattare. Alla hans romaner finns samlade i vår bokhylla

Mycket av det han skrivit handlar om livet och verkligheten på landet. I en av hans romaner har jag hittat dessa rader;

”Så en sak till vill jag stryka under, om du skulle komma in, så försök att komma loss ur parti- och grupptänkandet. Försök visa lite råg i ryggen. Gå din egen väg även om det skulle leda till dörren för dig. Detta är en gammal reaktionär gubbes ord. Men kanske ligget det nånting i dom. För mej är demokrati inte bara folkvälde, utan i första hand respekt för rätt och människovärde. Respekt för allt som fått liv. Vilja att förstå även den, som inte representerar masstänkandet.”

Raderna ovan skrevs i romanen Livets gäster, som utkom 1955. I romanen ger den gamle politikern Halvarsson den unge Yngve – som kandiderar på Bondeförbundets valsedel till riksdagen – goda råd inför det politiska uppdraget som väntar.

Saljes ord i romanen är kloka. Det som sägs är i hög grad också aktuellt idag, sextio år senare. Halvarssons råd borde skrivas in i en ABC-bok för dagens unga politiker.

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.