Efter P4 Norrbotten

 

Bild från Tingshuset i Sölvesborg
Bild från Tingshuset i Sölvesborg

Det blev fart på kulturdebatten efter min ”drapa” förra veckan hos Jon Hedström i P4 Norrbotten, något som snabbt ledde till motreaktion. När jag idag scannar av Facebook, ser jag att det faktiskt finns inlägg från politiker som handlar om kulturen.

Det är bra att kulturfrågorna äntligen börjar ta plats, men under hela våren har våra folkvalda varit nästan helt tysta i kulturfrågorna – undantag från denna tystnad finns dock, Nils Harnesk (S) och Janne Nyberg (MP) är två av dem.

På Facebook och på tidningarnas debattsidor börjar kulturfrågorna ta fart och det är mycket glädjande. Men å andra sidan är vi många som upplever ett hårdnande samtalsklimat i debatten. Exempel på att det hårdnat i debatten har nog iakttagits av många.

Det bästa vi kan göra för att stötta kulturen, är att debattera den, stå upp för den och skapa ett bra klimat för kulturarbetarna.

PS! Det är inte bara i kulturdebatten samtalet hårdnat. På Twitter och Facebook pågår just nu en debatt om en helt annan Luleåfråga där samtalstonen är rent obehaglig. Det är dålig stil att be de kritiska rösterna göra avbön, bocka och gå och gömma sig.

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.