Bibliotek

Mina 44 år i sjöfartens tjänst

Dessa memoarer är en berättelse om mitt liv som sjöman. Jag tror att de flesta människor, genom vänner och bekanta, hört många historier och skrönor om sjömanslivet. Det här är min berättelse. Min resa på de sju haven började när jag mönstrade på S/S Kajsa Christensen 1960 i Halmstad. Resan slutade 44 år senare, när jag mönstrade av M/S Mignon i Singapore 2004. /Bo Petersen

Författare Bo Petersen. Grafisk form Peter Sundström. Tryckeri Bulls Graphics 2021. Förlag Ordfirman. Inbunden 324 sidor.

Jag är äntligen här

Jag är äntligen här är en samling dikter, formulerade som böner. Författaren vänder sig till en närvaro hon kallar Gud, gåtfull och på ett sätt frånvarande samtidigt nära och djupt personlig. Bönerna är inte främst begäran, snarare delar ur ett större samtal som handlar om att dela det liv som blev hennes och att förstå hur tron hör ihop med det. 

Liza L Lundkvist är präst i Svenska kyrkan, sångerska och låtskrivare med fyra utgivna CD-skivor. Liza medverkar regelbundet i Morgonandakten i P1. Hon är bosatt i Umeå. Jag är äntligen här är Lizas första diktsamling. 

Författare: Liza L Lundkvist. Grafisk form: Peter Sundström. Omslagsfoto: Matilda Audas Björkholm. Tryckeri: Bulls Graphics 2021. Förlag: Ordfirman. 
Inbunden, 88 sidor.

Sånger

Att skriva en visa kräver en del. Man måste kunna skriva bra, men man måste också kunna skriva dåligt. Ibland kräver melodin saker som gör att poesin får stå tillbaka. För det är så att en visa utan melodi är halv och ibland ännu mindre.

Det kan också vara så att kontexten ställer krav på både melodi och ord, som gör att det konstnärliga får hejda sig.

Somliga av de här visorna har det tagit åratal av insikter och prövningar innan de kommit till. Andra är hastigt nedtecknade i marginalen av en aftontidning en solig sommardag i skärgården.
Några är skrivna av pur lycka och glädje, andra i djupaste sorg och förtvivlan. Jag har efteråt märkt att det egentligen är en livstid de representerar, men kanske finns det ännu någon text som väntar…
Tillsvidare får du nöja dig med de här, och vet att i mitt bakhuvud har hela tiden legat orden: ”Man har inte rätt att låta bli.”

Författare: Svante Lindqvist. Bild och grafisk formgivare: Peter Sundström. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics 2021. Häftad 28 sidor.

Gültzauuddens jubieumsskrift

Gültzaus Vänner fyllde 25 år, det firades med en skrift om Gültzauuddens liv och historia. De författare som medverkar har en stark anknytning till Gültzauudden, alla bor på Udden eller har bott där.

Artiklarna spänner över ett vitt fält, från 1800-talets skeppsbyggeri, 1900-talets familjeliv och 2000-talets Musikens Makt och Ice Music.

Förlag: Ordfirman i samarbete med Gültzaus Vänner. Grafisk formgivning: Peter Sundström. Tryck: Kopieringsservice i Luleå 2021. Häftad 44 sidor.

Jord

”Hon var 26 när jag föddes och jag var 26 när hon lämnade. Hon, barnet och modern, saknade fadern hela livet och fortfarande, efter flera generationer, finns spåren kvar.”

Författare: Caroline Graeske. Grafisk formgivare och omslag: Peter Sundström. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics 2021. Inbunden 64 sidor.

Älven

Älven har funnits i tusentals år, kluckat mot lena sandstränder och sjungit vid frosten där silvriga laxar hoppat i skummet. Älven, en lekkamrat, en trogen vän att lita på. Lika självklar och kär för barnen som för vuxna.

Men en dag ser flickan främmande män slå ner pinnar i marken längs älven. Efter den dagen förändras det mesta.

Den nu uppdämda älven har tagit tid att lära känna. Minnen och starka barndomsupplevelser kan behöva tid innan de ger sig till känna och flyter upp till ytan.

Författare och illustratör: Eva Stina Sandling. Foto: Carl-Johan Utsi. Grafisk formgivare: Peter Sundström. Förlag: Ordfirman. Tryck 2021: Bulls Graphics. Inbunden 30 sidor.

Om jag skulle predika idag

”Det började som ett gemensamt projekt på Facebook. Att låta text och bild samtala om varje söndags tema. Om Guds mysterium och människans villkor. Tro och liv. Det blev en bok av vårt sökande efter uttryck. Ett evangelium om Guds närvaro”. /Gunnar Sjöberg och Lars Segerstedt.

”Gunnar Sjöbergs raka text och Lars Segerstedts färgstarka bilder förmedlar hopp och förlåtelse, en predikan i taget. Viljan till kärlek går som en röd tråd genom denna bok. Liksom erkännandet av misslyckandet”. /Åsa Petersen

Författare: Gunnar Sjöberg. Bild: Lars Segerstedt. Förord: Åsa Petersen. Grafisk form: Peter Sundström. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics 2021. Inbunden 120 sidor. 

Ögonblicken

Ögonblicken är en novellsamling om människorna omkring oss. I tolv noveller beskriver författaren med värdighet och respekt vårt folkhem. Lars Hedström skriver om egna upplevelser han minns och skrönor han hört passera genom åren. Lars är uppvuxen i Luleå och flera noveller är hämtade från området kring Örnäset och stålverket. I tre berättelser tar författaren oss med till Stämningsgården, som är en liten ort med knappt femhundra invånare i utkanten av Skellefteå.

Författare: Lars Hedström. Grafisk form: Peter Sundström. Omslagsfoto: Gert Frost. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics 2020. Häftad 90 sidor.

Tankar i coronans tid

Författarna till denna skrift vill muntra upp läsarna och sprida hopp i dessa virustider. En pandemi påverkar oss alla på något sätt. Våren 2020 är redan historisk, mycket runt omkring oss har påverkats eller stängts ned. Många kommer att drabbas på olika sätt. Vi undrar när krisen ska gå över. Med tiden kommer Corona-minnena att blekna. Det mesta kommer att bli bra igen. En del blir kanske bättre.

Författare: Lars Hedström, Charlotte Lindmark, Hans Olov Ohlson, Svante Lindqvist. Grafisk form: Peter Sundström. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics 2020. Häftad 28 sidor.

Lärlingen

Lärlingen är Ola Sundqvist första diktsamling. I boken har vi samlat något av det han skrivit de senaste decennierna. En del av hans poesi har tidigare publicerats i fackförbundspress och tidskrifter, medan annat når läsarna för första gången. Lärlingen inleds med proletära dikter som Ola Sundqvist skrev på sjuttiotalet, när han arbetade som lärling och betongarbetare. Därefter följer poesi från fabriksmiljöernas buller och nattskiften. I sista delen skriver han om inlandets skogsnatur, livet och kärleken.

Förlag: Ordfirman, 48 sidor häftad. Författare: Ola Sundqvist. Grafisk form och omslag: Peter Sundström. Tryck: Bulls Graphics 2020.

Gråstensland

Gråstensland är Lars Hedströms andra diktsamling utgiven av Ordfirman. Först kom Edeforsgatan 80 och andra ställen, en diktsamling där författaren med finstämd ton avhandlar bostadsområdet och folkhemmet Örnäset i Luleå och andra ställen.

I diktsamlingen Gråstensland visar Lars Hedström en sida av sig själv som är ny och okänd. Han diktar om naturen, gråstenar, jordlöpare, vatten och fåglar.

Författare: Lars Hedström. Grafisk form: Peter Sundström. Omslagsbild Matti Hedström. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics 2019. Inbunden 72 sidor.

Här händer ingenting

”Det var i Ämmänmukka det hände, i svängen i brantbacken. Känslan när EPA:n lättade från backen. Som en JAS Gripen när den rycker till och lämnar plattan. Motorljudet tvärdog, farkosten singlade in i ett ljudlöst vakuum.- Shitti helvette, viskade Joppe ut i bilkupén.”

Inbunden 72 sidor. Författare Regina Veräjä. Illustratör Inger Thurfjell. Formgivare Peter Sundström. Förlag Ordfirman. Tryck Bulls Graphics 2019.

Just när du trodde allt var över

”Just när du trodde allt var över” var namnet på Piteås rockförening under 1980-talet. I den här boken berättar Mikael Andersson och KG Johansson, som var med både i föreningen och i flera olika band, om Ripp-Rocks historia: om hur allting började och hur föreningen bildades, om galorna på Vallsberget och föreningens musikhus. Men även om festerna som regnade bort och Ripp-Rocks död – och inte minst om banden och människorna som skapade föreningen och utvecklade den. ”Just när du trodde allt var över” var Ripp-Rocks slogan. Boken med samma titel är en bit norrbottnisk musikhistoria, späckad med hejdlösa äventyr, berättade av dem som var med, och med hundratals bilder.

Författare Mikael Andersson och KG Johansson. Grafisk form författarna och Gunilla Dahlblom. Förlag Ordfirman. Tryck Bulls Graphics 2018. 244 sidor. Inbunden

Fransyskans visit i Tornedalen

Francoise är en frispråkig fransyska.Hon har fått för sig att färdas i spåren efter sin förfader Jean-Francois Regnard, som 1681 blev ”den första turisten i Lappland”. Som sällskap och guide har hon historieläraren Jens från Haparanda, en man med egna hemligheter. De hoppas hitta den sten med inskription som Regnard lämnade vid ”världens ände” och som förblivit en mytomspunnen gåta. Färden går längs Sveriges näst längsta älv, genom Tornedalens vackra natur och dramatiska historia, och ger upplevelser som skapar en allt hetare gemenskap.

Författare Hans Olov Ohlson. Grafisk form Peter Sundström. Omslagsfoto Gert Frost. Förlag Ordfirman. Tryckeri Bulls Graphics 2018. 192 sidor. Inbunden

En blå man

Bruno Öqvist är en stor musiker och kulturspridare. Med denna bok gör han intåg på ytterligare en viktig kulturscen – författarens. På det årliga höslaget i Avan, brukar Bruno och hans musikvänner samlas för att ge föreställningen ”En blå man”. Vid dessa tillfällen bygger han upp en liten scen hemma på hans egen ladugårdsbacke.

Författare Bruno Öqvist. Grafisk form Peter Sundström. Omslagsbild J Michael Sandin. Förlag Ordfirman. Tryckeri Bulls Graphics 2017. 64 sidor. Inbunden 


Asfalt/Gräs

En dans med ord och bild. Det är vad den här boken handlar om. En tango i tankar hos två personer, som är långt från varandra som individer, men så nära varandra de kan komma som människor. När stadsälskaren utforskar gatorna med sin kamera, andas naturälskaren frisk luft, lyssnar och reflekterar. Tillsammans skapar de en spegel för det inre rummet hos betraktaren. En diptyk som för oss tillbaka till oss själva. ”På asfalt och gräs växer samma sorts blommor, vänskap och tillit”.

Författare Majlis Granström. Grafisk Form och foto Daryoush Tahmasebi. Förlag Ordfirman 2017. 80 sidor. Inbunden

Song for Mirka

I ”Song for Mirka – en historia om Norrbotten Big Band”, berättar Mirka Siwek om sin tid i som bandets producent och orkesterchef. Hon arbetade i bandet i 24 år, mellan åren 1989-2012. I boken får vi läsa om hur NBB utvecklades från att vara en militärorkester i Boden till en jazzorkester som tillhör världen.

Författare Mirka Siwek. Foto Anders Alm. Grafisk form Peter Sundström. Förlag Ordfirman. Tryck Bulls Graphics 2016. 168 sidor. Inbunden, hård pärm.

När känslor sviker

När känslor sviker är en diktsamling som handlar om att omfamna livet och vara i nuet trots allt som pågår runt omkring. Att våga älska, leva och förlåta. Jenny Hellman är uppvuxen i Luleå och har skrivit poesi sedan 10-årsåldern, inspirerad av sin mamma som också skriver poesi. Detta är hennes första diktsamling.

Författare: Jenny Hellman. Grafisk form: Peter Sundström. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics 2020. Häftad 48 sidor.

Fötterna på jorden

Fötterna på jorden är poesi om rörelse och utveckling. Om att tappa bort sig själv och låta nytt växa fram. Om storheten i att vara människa och trösten i hur liten del i universum en människa är.

Författare: Sara Johansson. Grafisk form: Kajsa Nordlund. Omslagsakvarell: Thomas Johansson. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics 2020. Häftad 48 sidor.

Anna

Efter ett långt arbetsliv som sjuksköterska, drar sig Anna tillbaka och flyttar hem till byn där hon vuxit upp. Hon tar över Frambygården, en gård som i generationer funnits i familjens ägo. På gården får Anna tid att leva med i naturens växlingar och årstider. Och tid att reflektera över livets väsentligheter.

Bokens författare är Astrid Lindgren. Hon är född i Kalix 1932 och har i mer än trettio år arbetat som specialpedagog i Luleå. Hennes debutroman är starkt präglat av den breda kunskap som eleverna gett henne under de många åren i skolan.

Författare: Astrid Lindgren. Grafisk form: Peter Sundström. Omslag: Ellinor Granström. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics. Inbunden 110 sidor.

Vänbok till kulturen

I Vänbok till kulturen beskriver Sam Nilsson med egna ord hur det gick till när musiken i Piteå lyftes till nya höjder. Sam berättar den spännande historien om hur Musikhögskolan i Piteå fick sin medieutbildning och dansutbildning. Samt om hur Luleå tekniska universitet i nära samarbete med Näringslivet och Piteå kommun skapade Studie Acusticum och den mäktiga orgeln.

Författare Sam Nilsson. Grafisk form Peter Sundström. Tryck Bulls Graphics 2020. Inbunden 100 sidor.

Sommardygn och skymningsdagar

som jag ville/ denna jord/ mellan mina fingrar/ detta regn

solglittret/ dessa osynliga trådar/ dofterna

all denna styrka/ våra händer

Författare Börje Ekström. Grafisk form och omslag Anna Toresdotter. Tryck Bulls Graphics 2018. 72 sidor. Inbunden

I min barndoms berså

I min barndoms berså är en berättelse om en familj bestående av mor och far samt fyra barn födda mellan 1939 och 1943. Ett av dessa barn är författaren May Larsson. I boken berättar hon i ord och bild om sin barndom i en liten by i Norrbotten. May Larssons pappa var gårdfarihandlare och hennes mamma var hemmafru. Varje vår köpte familjen en gris som slaktades till jul. Med ett rakt och enkelt språk och naivistiska teckningar skildrar May livet på landet på 1940-talet. Vad barnen lekte, hur familjen bodde och arbetade och om hur det var i skolan.

Författare och illustratör May Larsson. Grafisk form Peter Sundström. Tryck Bulls Graphics 2017. 144 sidor. Inbunde

Kråkdansarens resa

Kråkdansarens resa är en värdig hyllning till en livsbejakande poet som berör många människor genom sin personlighet och din diktning.

Författare Mats B Emanuelsson. Grafisk form Peter Sundström. Tryck Bulls Graphics 2016. 64 sidor. Inbunden

Malmudden – Folkhemmet i Luleå

”De som flyttade in på Malmudden kom till ett folkhem med moderna lägenheter, rinnande vatten, centralvärme, kylskåp, badrum, hissar och balkonger”. Det är om detta folkhem i Luleå denna bok handlar.

Författare Karl Petersen. Grafisk form Peter Sundström. Tryck Bulls Graphics 2018. 80 sidor. Inbunden

Edeforsgatan 80 och andra ställen

I slutet av fyrtiotalet var behovet av nya bostäder i Luleå mycket stort, ett behov som inte minst det nystartade Norrbottens Järnverk AB var orsak till. De bostäder som fanns i Luleå räckte helt enkelt inte till för att förse de anställda på järnverket med boende. Många av dem som började arbeta på järnverket kom från andra orter i Sverige. För att klara utmaningen att bygga de nya bostäder som behövdes, bildade Luleå stad och NJA stiftelsen Industribostäder. 1950 byggde stiftelsen de första 168 lägenheterna i kvarteret Gjutaren. Därefter byggdes 935 lägenheter i kvarteren Tången, Tygeln och Trumman på Örnäset. Familjen Hedström var en av de många familjer som flyttade in på Örnäset i början av 1950-talet, de kom från Domnarvet.

Författare Lars Hedström. Grafisk form Peter Sundström. Omslagsbild Lennart Holmbom. Tryck Bulls Graphics 2017. 72 sidor. Inbunden

Övertoner

Citat ur novellen Tidssprånget: ”Så tog han ett beslut. Stugan. Stugan låg på den här sidan om bäcken och följde han den nedströms så skulle han komma till bäckmynningen i Torneträsk och därifrån skulle det vara lätt att hitta. Det började skymma, men det var vårljus och skulle vara bra sikt länge. Dessutom fick han utförsbacke nästan hela vägen. Han gav sig iväg.” Övertoner, berättelser och fragment är Svante Lindqvist senaste bok.

Författare Svante Lindqvist. Grafisk form Peter Sundström. Tryck Bulls Graphics 2017. 120 sidor. Inbunden

Att leva i tidens ytvatten

”Bodenskolan” är namnet på en gruppering av 14 konstnärer som var verksamma i Boden på 50- och 60-talen. De anordnade kurser, målarresor och utställningar ihop; umgicks, lärde av och inspirerade varandra. Av dessa 14 blev många väletablerade och kunde så småningom leva på sin konst, medan andra hade ett civilt yrkesliv och ägnade sin fritid åt konsten. Men de är allihop tillsammans en viktig del av den Norrbottniska konsthistorien och de var – med gnet och stret i ett mer kulturkargt klimat – med om att lägga grunden för dagens norrbottniska konstliv.

Boken har sammanställts av Havremagasinet, Boden. Havremagasinet är idag en av Sveriges största konsthallar. Konsthallen visar utställningar med lokal kulturhistorisk förankring, tillsammans med nordisk och internationell samtidskonst som handlar om olika teman. Författare; Bertil Sundstedt. Grafisk form Peter Sundström. Omslagsbild Jean Carlbrand. Tryckeri Bulls Graphics 2018. 144 sidor. Inbunden, hård pärm.

Här uppe ser man ju hela Kiruna

Det är i år femtio år sedan den stora gruvstrejken vid LKAB i Kiruna bröt ut. Gruvarbetarna var missnöjda med både arbetsmiljön och lönerna. Nyheten om strejken spreds som en löpeld över landet och väckte stor uppmärksamhet i tidningar, radio och TV. Strejken började den 9 december 1969 och avbröts den 4 februari 1970.

Christina Edin, som författat och illustrerat boken, bodde själv i Kiruna när strejken bröt ut. I boken berättar hon om sina minnen från strejken, människorna och husen i Kiruna 1969.

En kraft som inte går att stoppa

Hela landet ska leva.Det är ett mantra som nu hörsmer än någonsin.Från Skåne i söder till Norrbotteni norr är önskan densamma:Landsbygden ska inte bara värnas,den ska utvecklas också.I denna intervjubok låter vi tioröster från Vitådalen komma tilltals. De berättar hur de tänker ochvarför de kämpar för sin skola ochsin bygd.

Hello Mr, Mayor, this is Facebook calling

Hur gick det till när Facebook bestämde sig för att bygga ett stort datacenter i Luleå? Och varför valde Facebook Sverige före alla andra länder i Europa, när de skulle göra sin första stora etablering utanför USA?

Följ det intensiva arbetet bakom Facebooks etablering i nordligaste Europa. Kom med in bakom kulisserna i Luleås stadshus och näringslivsbolag och läs om spelet om Facebook.

Mannen från Malmberget

I min barndoms berså

”I min barndoms berså” är en berättelse om en familj bestående av mor och far samt fyra barn födda mellan 1939 och 1943. Ett av dessa barn är författaren May Larsson. I boken berättar hon i ord och bild om sin barndom i en liten by i Norrbotten. May Larssons pappa var gårdfarihandlare och hennes mamma var hemmafru. Varje vår köpte familjen en gris som slaktades till jul. Med ett rakt och enkelt språk och naivistiska teckningar skildrar May livet på landet på 1940-talet. Vad barnen lekte, hur familjen bodde och arbetade och om hur det var i skolan.

Luleå 400 år

Text kommer

En rutig zebra

När livet en dag tog en oförutsedd väg och lämnade mig sittande vid vägkanten sökte jag en mental, social och andlig väg.Jag fann den i diktens värld. Jag fann orden och uttrycken av förståelse, insikt och läkedom./Tommy Eriksson

Det skiftar i grått

Text kommer