Lars Hedström

Till Minne

Ögonblicken är en novellsamling om människorna omkring oss. I tolv noveller beskriver författaren med värdighet och respekt vårt folkhem. Lars Hedström skriver om egna upplevelser han minns och skrönor han hört passera genom åren. Lars är uppvuxen i Luleå och flera noveller är hämtade från området kring Örnäset och stålverket.
I tre berättelser tar författaren oss med till Stämningsgården, som är en liten ort med knappt femhundra invånare i utkanten av Skellefteå.

Författare: Lars Hedström. Grafisk form: Peter Sundström. Omslagsfoto: Gert Frost. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics. Häftad 90 sidor.

Boken kan köpas från Ordfirman och från Adlibris.se och Bokus.se. 

Vid köp från Ordfirman; Swisha 145 kr till 0706051319. Uppge namn och adress. Porto ingår. 

Till Minne

Gråstensland är Lars Hedströms andra diktsamling utgiven av Ordfirman. Först kom  Edeforsgatan 80 och andra ställen, en diktsamling där författaren med finstämd ton avhandlar bostadsområdet och folkhemmet Örnäset i Luleå och andra ställen.

I diktsamlingen Gråstensland visar Lars Hedström en sida av sig själv som är ny och okänd. Han diktar om naturen, gråstenar, jordlöpare, vatten och fåglar.

Inbunden, 72 sidor. Grafisk form: Peter Sundström. Tryck: Bulls Graphics. Omslagsbild: Målning av Matti Hedström.

Boken kan köpas från Ordfirman och från Adlibris.se och Bokus.se. 

Vid köp från Ordfirman; Swisha 145 kr till 0706051319. Uppge namn och adress. Porto ingår. 

In memoriam ❤️

DE GODA MÄNNISKORNA

Sent om kvällarna får jag sällskap på verandan. Gästerna smyger in och sätter sig, lugnt och stilla. Det är gamla människor. Deras ögon är inte alltid närvarande.

Egentligen bor de alla på ett äldreboende nära mig. Alla har eget rum men ingen är oberoende. Det finns goda människor, kvinnor och någon enstaka man, som hjälper de gamla människorna att fungera. De gamlas sista år får levas i värdighet.

Jag sitter och blundar och lyssnar till vågorna i viken. Skrakfamiljen simmar förbi, också det på ett stillsamt och värdigt sätt.

De gamla kvinnorna, som sitter med mig på den var­ma och soliga verandan, uppfattar kanske inte allt som händer, men ändå mer än jag kan ana.

Det går inte att skriva ner deras upplevelser. Jag kan bara sitta där och förstå att det också i deras liv finns nyanser, glädjeämnen, vackra minnen.

En kvinna rör sina händer snabbt, fram och tillbaka över rullstolens bord. Hon ler stilla och hennes blick kan på en sekund ge sig ut på en lång resa. Ut till Vintergatans centrum eller hem till barndomens lilla by.

I nästa sekund är hon tillbaka, Hon blickar ner mot vattnet och säger:

– Titta vad fint det är här.

En annan kvinna sitter bredvid och viskar tyst för sig själv. Inga riktiga ord kan höras, bara små ljud som ändå berättar en historia. Det finns meningar och be­tydelser som ingen annan kan förstå.

Solen går ner och kvällen blir aningen kyligare. När jag öppnar ögonen igen är det bara jag och det stilla rullande vattnet.

    Jag är inte orolig. Jag vet att mina gäster kommer tillbaka.

—–

De goda människorna ingår i novellsamlingen Ögonblicken av Lars Hedström. Ordfirman, utgivning november 2020.