Salje

Saljes skrivmaskin
Saljes skrivmaskin

Min favoritförfattare är Sven Edvin Salje. I ett rum på Jämshögs Gästgiveri finns hans gamla skrivmaskin kvar, jag har sett den.

Sven Edvin skrev många romaner om folk i lantbruket. Det var hans roman På dessa skuldror, som återuppväckte min läslust för snart tjugo år sedan. Nu har jag sedan länge alla hans romaner hemma i bokhyllan.

Maria Schottenius skrev för en tid sedan, i en krönika på DNs kultursida, ”Genom konstnärliga upplevelser flyttar politiken ner i kroppen.” Hon har på kornet fångat in vad kulturen handlar om. Det hon skriver stämmer på mig.

Ett konstverk, en musikupplevelse eller en roman kan sätta igång massor av tankar hos mig och så har det alltid varit. När jag var ung väckte Joe Hill och Joan Baez mitt intresse för världen. Salje förde mina tankar tillbaka till livet på de skånska betfälten.

Saljes skrivmaskin gör mig varm i hjärtat.

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.