Lyssna på de unga

Det var inte så längesen landstinget arbetade med Kraftsamling för Norrbotten, ett arbete som gick ut på att vi i Norrbotten skulle stärka oss själva och varandra.

Genom samverkan och dialog med alla norrbottningar skulle vi tillsammans skapa ett bra klimat och en framtidstro i vårt län.

Vi som är politiker och offentliga tjänstemän ska vara lyhörda och lyssna på medborgarnas åsikter, var en devis som ofta nämndes under Kraftsamling,

Särskilt betonades att de unga skulle sättas i centrum. ”Lyssna på de unga som är vår framtid och låt de unga vara med och säga vad de tycker”, var något som präglade hela Kraftsamling. Ett stort antal ungdomar bjöds upp på scenen för att tala, spela och dansa.

Efter varje Kraftsamling var jag, och säkert många andra, inställda på att det nu skulle bli verklighet av allt det som annars bara brukar bli prat. Och det hände en hel del också faktiskt, bland annat gavs nya möjligheter att söka pengar till projekt som byggde på de ungas engagemang.

Det som sedan hände utanför landstingshuset den 19 maj, är nedslående. När ett stort antal dansare ville manifestera inför politikernas beslut om dansen framtid, blev de motarbetade av landstinget.

Det man nu frågar sig är; gäller inte deviserna från Kraftsamling, om att ”lyssna på de unga som är vår framtid och låt de unga vara med och säga vad de tycker” längre?

Händelsen den 19 maj kan synas vara en liten detalj i det dagliga livet, men symboliskt har händelsen stor betydelse. När de unga dansarna hade något viktigt de ville säga till politikerna, blev de illa behandlade och ingen ville lyssna.

Med en ursäkt kunde det mesta av detta tråkiga vara glömt, men ingen ansvarig på landstinget känner att något fel begåtts. Då är det också svårt att be om ursäkt.

Karl Petersen

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.