Mannen från Malmberget

Prolog

På järnvägsstationen står det 1313 km från Stockholm, inte till Stockholm. Här ligger Gällivare och Malmberget, 131 mil norrut i landet ingenstans. Vidderna bakom samhällena är enorma och på själva berget Kungsryggen står den tidigare nedstigningsorten Upplandslaven som ett varnande pekfinger. Malmen har man känt till länge, med det var först genom järnvägen 1888 som gruvdriften blev riktigt lönsam. Hit kom folk från när och fjärran för att våga tärningskastet och ta jobbet inom gruvnäringen.

Gruvbolaget LKAB, eller LK som man fortfarande säger, höll under många år sin hand över samhället. Bolaget byggde inte bara arbetarbostäder utan också sporthall och ishall. Avlönade dirigenten i musiksällskapet. När bolagets fadershand försvann på grund av företagsekonomiska resonemang blev samhällena vilsna. De tjugotvåtusen invånarna har idag en av de högsta kommunalskatterna i landet, samtidigt som LKABs vinst 1994 var 1 360 miljoner.

I synranden i öster ligger Bolidenägda koppargruvan Aitik. Aitik har aldrig haft någon fadershand över samhällena och heller aldrig fått ta emot kritik från invånarna. Aitik har alltid bara varit en arbetsplats.

Malmbergarna har alltid levt av malmen men också på malmen och samhället Malmberget hamnade mitt på malmkropparna. Och nya brytningsmetoder gjorde det lönsamt att fortsätta djupare än man någonsin trott.

Hus efter hus hamnade innanför rasrisken. Hundratals hem slogs ned, folkets hus revs, kyrkan flyttades och Centralskolan sprängdes.

Malmberget, vintern 1995.

Svante Lindqvist/Författare 

Boken kan köpas från Ordfirman och från Adlibris.se och Bokus.se. 

Vid köp från Ordfirman; Swisha 125 kr till 0706051319. Uppge namn och adress. Porto ingår. 

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej!

Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.