Fyra milstolpar i Luleå

 

image

Luleå har på något sätt alltid vuxit i etapper. När malmbanan i slutet av 1800-talet kom till Luleå, möjliggjordes utskeppningen av stora mängder malm från Luleå hamn. Vid förra sekelskiftet satte malmbanan full fart på Luleås befolkningstillväxt.

När Norrbotten Järnverk AB byggdes 1940, började den moderna staden Luleå växa fram och återigen ökade stadens befolkning kraftigt. Sedan järnverket kom till Luleå har det hänt mycket, inte minst under de drygt 35 år jag bott i staden. Sedan 70-talet har det hänt saker som jag vill kalla milstolpar i Luleås moderna historia;

 

Luleå tekniska universitet

Den första milstolpen är tillkomsten av högskolan i Luleå 1971. Det var inte många som för drygt fyrtio år sedan kunde ana hur stort detta med högskolan skulle komma att bli. Men de pionjärer som på sextio- och sjuttiotalet var med och skapade högskola i Luleå, visste vad de gjorde och de förstod att en högskola skulle bli en utvecklingsmotor, inte bara för vår stad utan för hela Norrbotten.

Luleå tekniska universitet har utvecklats från att vara ett lärosäte med några tiotal studenter i den första utbildningen för civilingenjörer i maskinteknik, till att bli ett stort och välkänt tekniskt universitet med 16 000 studenter och 1 700 anställda.

Luleå tekniska universitet har gett vår region tusentals välutbildade och kompetenta människor, forskning och utveckling, modern basindustri och ny teknik. LTU har utbildat många välkända företagare och innovatörer. LTU är idag Norrbottens viktigaste varumärke.

 

Kulturens hus

Kulturen är också en av Luleås milstolpar. Efter mer än sextio års diskussion och debatt, fick Luleå äntligen sitt kulturhus 2007. Det nya kulturhuset blev snabbt populärt. Det var inte alla som till en början applåderade beslutet att bygga Kulturens hus, men de flesta som var emot ändrade ganska snabbt uppfattning.

När Kulturens hus firade ett år hade närmare en miljon människor besökt huset. Musikutbudet i Luleå växte kraftigt. Även antalet besökare till bibliotek och konsthall ökade dramatiskt.

Kulturens hus visar att kulturen är en kraft att räkna med när en stad vill utvecklas. Kulturen skapar ökad trivsel samtidigt som det ökar folks stolthet över sin stad.

Med Kulturens hus fick vi en ny och öppnare mentalitet i Luleå. Många känner att det ökade kulturutbudet bidrar till ett bättre och mänskligare Luleå. ”Det har blivit högre i tak i Luleå”, som man säger.

Det ökade kulturutbudet i Luleå har skapat ett positivt kulturklimat på flera områden. Ett bra kulturklimat är viktigt för att människorna ska trivas på den plats där de bor.

 

Luleå Näringsliv AB

Ett förbättrat näringslivsklimat och ett ökat samarbete mellan kommunen, företagen och akademin är den tredje milstolpen. LNAB har i hög grad medverkat till detta genom sitt nätverkande mellan företagen, näringslivsfrukostar och näringslivsgalan. Idag samarbetar fler och fler företag med LTU för att utveckla nya produkter och tjänster. Idag går företag tillsammans och samarbetar för att kunna lägga offerter på större jobb.

Tanken på att få en stor investeringar i datalagring till Luleå väcktes från början av några medarbetare på LNAB. När Facebook i oktober 2011 offentliggjorde att de skulle bygga sitt första datacenter utanför USA, var detta bland annat ett resultat av ett omfattande fotarbete i LNAB.

 

Facebook

Nyheten om att Facebook valt Luleå gav minst 1500 artiklar och nyhetsinslag världen över. Det var det största PR-genomslaget för Luleå och Luleåregionen någonsin. Och ett rejält styrkebesked för Sverige som ledande ICT-nation.

Under byggnationen av Facebooks första datahall arbetade i genomsnitt 250 personer för det svensk-amerikanska byggkonsortiet. Totalt 750 personer var på något sätt inblandade. Sedan våren 2013 är Facebook i Luleå i drift och Europas Facebooktrafik går via Luleå.

Just nu pågår byggande och installationsarbete i Facebooks andra etapp, Luleå 2. Denna tas i drift nästa vår.

För mig är universitetet, Kulturens hus, LNAB och Facebook inte bara milstolpar i Luleå historia – de är också symboler för vår vilja att utveckla vår region till en region som växer och som är en bra plats att bo på.

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.