Hoppet om dansen lever vidare

Krönika i NSD den 28 maj

image

För kort tid sedan var stödet för en satsning på dansen mycket stort hos politiken i Norrbotten. Nu är detta stöd plötsligt som bortblåst, detta trots att finansieringen i stort sett redan var i hamn. Luleå kommun och statens kulturråd ställde upp med pengar. Det gjorde också landstinget, som skrev in satsningen i sin kulturplan för 2014-2016.

Kultur kostar pengar. Men i den totala budgeten, där det mesta går till vård, skola och omsorg, rör sig kostnaderna för kulturen om någon enstaka procent. För den procenten får Norrbotten mycket livskvalité; teater, musik, kulturhus, kulturskolor, bibliotek, dans & balett osv.

När denna krönika skrivs är landstingets beslut att spara bort dansen ännu inte formellt fattat, men det mesta tyder på att så blir fallet. Enligt media kommer även Luleå kommun att backa från sitt beslut att bygga Dansens hus, vilket är mycket överraskande och oväntat.

Att man sparar bort dansen är en stor besvikelse, inte minst för alla de unga dansarna som får se sina drömmar om Dansens hus skjutas på framtiden. Men även om politikerna sviker är det bara att jobba vidare, med oförminskad kraft. En god idé blir inte sämre av att det finns ett motstånd mot den. Drömmen om att Norrbotten ska lyfta dansen som konstform lever vidare.

Trots att dansen just nu fått inkassera ett politiskt bakslag, lever drömmen om dansen som konstform vidare. Nu bör det finnas både goda skäl och ekonomiskt utrymme att på andra sätt stödja dansens utveckling, inte minst från Luleå kommuns sida. Vi håller tummarna för att detta också är politikens inställning.

Till sist; När dansarna den 19 maj ville göra en stor manifestation för dansen i landstingshuset, fick de inte komma in. De fick inte ens låna ett eluttag för sin musikspelare som de hade med sig. Manifestationen fick ske ute på parkeringen och ingen enda ledande politiker kom ut för att lyssna.

När de unga dansarna hade en viktig sak att säga till de folkvalda, blev de nedtystade och illa bemötta. På det här sättet ska inte en demokratisk instans uppträda mot sina egna medborgare och skattebetalare.

När landstinget genomförde sin kraftsamling för Norrbotten, talades det varmt om behovet av dialog med de unga i Norrbotten. Tanken med kraftsamling var god, men all den goodwill som kraftsamling byggt upp är nu på väg att förstöras. Därför vore det klädsamt om dansarna kunde få en ursäkt för det som hände den 19 maj.

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.