Galleri Skåda stänger

Det står att läsa i tidningarna att Skådebanan lägger ner sitt galleri, Galleri Skåda. Enligt verksamhetsledaren Eva Plumppu är det brist på pengar som är orsaken till nedläggningen.

image

Beskedet om att Galleri Skåda ska slå igen är jättetrist. Skåda har spelat en viktig roll i Luleås konstliv, såväl för de etablerade konstnärerna som för konstnärer i vardande.

Att slå vakt om de gallerier vi har och även att skapa ännu fler, är grunden för att konsten ska vara skapande och utvecklande. Konstnärerna behöver gallerierna för att kunna visa och sälja konst. Publiken behöver gallerierna för kunna uppleva och köpa konst.

Det har sagts mig att KIN, Konstnärer i Norrbotten, är intresserade av att driva Skåda vidare. Det vore en utmärkt idé, men det kommer knappast att gå utan stöd utifrån.

Man kan hoppas att Luleå kommun överväger att göra en insats här. Det vore klokt och skulle gagna såväl konstnärer som folk i Luleå.

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.