Danscentrum stöder Dansens hus

Jag läser idag på NSDs nätsida att även Danscentrum i Stockholm stöder Dansens hus. Jag citerar vad Danscentrum, enligt NSD, skriver:

”Danscentrum ställer sig bakom ett Dansens Hus i Luleå och önskar, liksom fler inom dansvärlden, att denna satsning inte tas bort. Danskonsten har sen länge lyckats utvecklas i Norrbotten trots tunn infrastruktur. Man kommer dock bara så långt som möjlighet ges. På sistone har flera koreografer och utövare flyttat tillbaks till bl.a Luleå, för tron på danskonsten i Norrbotten, framför allt pga det konstruktiva och starka beslutet att bygga ett Dansens Hus. Detta hus, detta kreativa center och avgörande mötesplats för alla som vill ha med samtida dans att göra, som skulle vara det nav som behövs för att dansen ska kunna spridas även regionalt, tar man nu bort. Har man sett över konsekvenserna av vad samhället förlorar när hela idén om ett Dansens Hus försvinner?”

”Ett hus utformat för just danskonsten, med specialkunskap om den, där professionella gästspel kan visas, där lokala, nationella och internationella utövare kan repetera och skapa, med närhet till annan kulturell infrastruktur – skapar ett engagemang även publikt. Det är också efterlängtat av övriga Sveriges kulturliv. Inom dansen är mer än hälften av alla utövare ”fria” och mycket rörliga. De kommer – om det finns en mottagare. Detta handlar inte om något exklusivt för endast en stad. Tvärtom. Det är med ett Dansens Hus i Luleå, som möjligheterna att sprida dansen över hela regionen och se till att dans skapas på flera platser, ökar maximalt. Nu finns chansen. Vi hoppas ni som nu beslutar om detta tar den!”

Debattinlägget i sin helhet publiceras i måndagens NSD och på nsd.se på måndag

 

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.