Om Maria Schottenius krönika

I en krönika på DNs kultursida (den 4/5) skriver Maria Schottenius: image”Genom konstnärliga upplevelser flyttar politiken ner i kroppen.”

Maria beskriver hur övertygelse och samhällsengagemang kommit till henne, inte genom högröstade massmöten och demonstrationer, utan via konstnärliga upplevelser.

” Tänk på Pablo Picassos ”Guer­nica” från 1937. Har någonting starkare vittnat om det spanska inbördeskriget? Målningen fångar Francos och fascisternas krig och är en bild som består.”

Maria Schottenius har rätt i det hon skriver. Krönikan blev en riktig aha-upplevelse för mig. Hon har på kornet fångat in vad kulturen handlar om. Det hon skriver stämmer exakt in på mig. För mig kan ett konstverk – eller en musikupplevelse – sätta igång massor av tankar och så har det alltid varit. När jag var ung väckte Joe Hill och Joan Baez mitt intresse för världen.

Kultur ger oss människor både kraft och samhällsengagemang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.