Sånger

Svante Lindqvists förord:

Att skriva en visa kräver en del. Man måste kunna skriva bra, men man måste också kunna skriva dåligt. Ibland kräver melodin saker som gör att poesin får stå tillbaka. För det är så att en visa utan melodi är halv och ibland ännu mindre.
Det kan också vara så att kontexten ställer krav på både melodi och ord, som gör att det konstnärliga får hejda sig.
Somliga av de här visorna har det tagit åratal av insikter och prövningar innan de kommit till. Andra är hastigt nedtecknade i marginalen av en afton- tidning en solig sommardag i skärgården.
Några är skrivna av pur lycka och glädje, andra i djupaste sorg och förtvivlan. Jag har efteråt märkt att det egentligen är en livstid de representerar, men kanske finns det ännu någon text som väntar…
Tillsvidare får du nöja dig med de här, och vet att i mitt bakhuvud har hela tiden legat orden: ”Man har inte rätt att låta bli.”
/Svante

Författare: Svante Lindqvist. Bild och grafisk formgivare: Peter Sundström. Förlag: Ordfirman. Tryck: Bulls Graphics. Häftad 28 sidor.


Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.