Edeforsgatan 80 och andra ställen


Örnäset

I slutet av fyrtiotalet var behovet av nya bostäder i Luleå mycket stort, ett behov som inte minst det nystartade Norrbottens Järnverk AB var orsak till. De bostäder som fanns i Luleå räckte helt enkelt inte till för att förse de anställda på järnverket med boende. Många av dem som började arbeta på järnverket kom från andra orter i Sverige. För att klara utmaningen att bygga de nya bostäder som behövdes, bildade Luleå stad och NJA stiftelsen Industribostäder. 1950 byggde stiftelsen de första 168 lägenheterna i kvarteret Gjutaren. Därefter byggdes 935 lägenheter i kvarteren Tången, Tygeln och Trumman på Örnäset. Familjen Hedström var en av de många familjer som flyttade in på Örnäset i början av 1950-talet, de kom från Domnarvet.

Författare Lars Hedström. Grafisk form Peter Sundström. Omslagsbild Lennart Holmbom. Tryck Bulls Graphics. 72 sidor. Inbunden

Boken är slutsåld 

Karl Petersen

av Karl Petersen

Hej! Jag heter Karl Petersen. Mellan 2003 och 2013 var jag Luleås kommunalråd. Nu är jag pensionär och äger förlaget Ordfirman. Förlaget vänder sig till författare från Norrbotten som skriver om musik och kultur. Ordfirman slåss för kulturen.